Haberler

Anasayfa / Haberler
Su Sebili Nedir?

Su Sebili Nedir?

Su, insan hayatının olmazsa olmazıdır. İnsan yaşamının en önemli ihtiyacı olan su birçok şekilde tüketilir. Bunlardan biri de soğuk ve sıcak kazanları bir arada bulunan su sebilleridir. İnsanların özellikle yaz aylarında soğuk suya ihtiyaç duyması ile birlikte su sebilleri yaşamı kolaylaştırmaktadır.

 

Su sebilleri, günlük hayatta insan yaşamını kolaylaştıran en önemli gereçlerden biridir. Bir diğer ismiyle su pınarı olarak da bilinen su sebilinin işlevi, soğuk ve sıcak suyu bir arada bulundurup hazır hale getirmektir. Su sebilleri günlük hayatta, evlerde, ofislerde kullanıldığı gibi birçok kurum ve kuruluşlarda da kullanılmaktadır. Su sebillerinin kullanımı son derece pratiktir. Gün geçtikçe önemi artan su sebillerinin birçok modeli de bulunmaktadır. Bilinen su sebillerinde damacana üst hazneye takılırken, yeni teknoloji ile birlikte damacana gizlenebilir halde üretilmektedir. Yaz aylarında soğuk suyu, kış aylarında ise sıcak suyu hizmete sunan su sebillerinin, yoğun kullanımından dolayı temizlenme ihtiyacı da bulunmaktadır. Elektronik aletlerin çalıştığı sürece, yoğun bakteri ve toz üretmesinden dolayı temizleme işlemi aksatılmadan yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde su sebilleri kötü kokulara  neden olarak insan sağlığını tehdit edebilmektedir. Sebilin temizlenmesi için birçok deterjan ve dezenfektan ürünleri bulunmaktadır. Bu ürünlerle birlikte sebil temizliği oldukça kolaylaşmaktadır. Temizleme işlemini yapmak için su sebilinin boş halde bulunması gerekmektedir.

 

Su sebili temizliğinin, her damacana değiştiğinde yapılması uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Günümüzde su sebili temizliği için birçok sıvı, solüsyon ve kapsüller bulunmaktadır. Bu ürünlerin kullanımı oldukça kolaydır. Su haznesindeki tüm sular boşaltılmalıdır. Boşaltılan hazneye kapsül, sıvı, solüsyon veya hijyen jeli dökülmelidir, jel veya diğer temizleme malzemeleri döküldükten sonra su haznesine su ekleyerek temizleme işlemi yapılmalıdır. Temizleme işlemi yapıldıktan sonra su haznesi bol su ile durulanmalı ve su haznesi tekrardan boşaltılmalıdır, su haznesinden akan ilaçlı su muslukları da temizleyecektir, bol su ile birkaç defa tekrarlanan bu işlem, su sebilinin iç kısmının bakımını tamamlamaktadır. Durulandığından emin olunan su haznesine damacana yerleştirilebilir. Su sebilinin çevresini de deterjan ve dezenfektan yardımıyla temizledikten sonra temizleme işlemi sonlandırılır. Teknik olarak yapılması gereken dezenfekte işlemi yukarıda anlatıldığı gibi uygulanmaktadır. Evde pratik temizleme  yöntemlerinden olan sirkeli su veya karbonatlı su aracılığı ile temizlemek de mümkündür. Doğal temizleme yöntemi olarak geçen bu temizliğin uygulaması da çok kolaydır. İki bardak sirkeye, bir litre su eklenerek, sebilin haznesine dökülür. Sirkeli su haznede yaklaşık iki saat kadar kalmalıdır. Bu süre dolduğunda ise sirke kokusunu almamak için bol su ile durulama yapılmalıdır. Bu uygulama karbonatlı suyla da yapılabilir. Tüm bu temizleme uygulamalarının yanı sıra ozon gazı veya buhar verilerek de temizlemek mümkündür. Ozon cihazı ile yapılan bu temizliğin aşamaları bulunmaktadır. Sebil içindeki suyun tamamı boşaltılmalıdır. Boşalan hazneye temiz su eklenerek ozon gazı uygulanmalıdır. Ozon gazı, haznenin iç kısmı ve muslukların ağız kısmına uygulanır. Ozonlu su, sebilin içindeki su akıtma kanallarına ulaşarak temizleme görevini yerine getirir. Ozon uygulaması, suya oksijenden daha fazla işlediğinden dolayı, tüm anti bakteriyelleri, virüsleri temizleme açısından güvenilir yol olarak izlenmektedir.  

 

Ozon temizliğinin ozon cihazı ile evde uygulanması mümkündür. Bunun yanı sıra teknik servislerde de temizletilir. Evde yapılan temizlik uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar da yer almaktadır. Temizleme işlemini yaparken mutlaka kullanılacak ürünler dikkatlice okunup, talimatlara göre uygulanmalıdır. Temizleme işleminde, temizlik malzemesinin etki etmesi için bekletilmesi gereken süre çok önemlidir. Süre sonunda ise temizlik malzemesinin, sebilden iyi arındırılması gerekmektedir. Aksi takdirde kimyasal ürünlerin kalıntıları sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun yanı sıra doğal uygulanan temizlik malzemeleri ise kokuya sebep olabileceğinden, iyi şekilde arındırılmalıdır. Temizlenen su sebili, hijyen halde tekrardan kullanıma uygundur. Su sebili sağlık ve hijyen için temizlenmesinin yanı sıra temiz görüntüsüyle de estetik görünüm kazandırır.

 

13.12.2020

Sizi Aramamızı İstermisiniz?

Daha detaylı bilgi için biz sizi arayalım...